Warren Buffett, en levande legend.


Läste följande, mycket intressanta artikel tidigare idag: Investeraren.se som handlar om, kanske världens mest fascinerande affärsman, Warren Buffett.

Warren Buffett är världens näst rikaste människa (enligt tidningen Forbes, Wikipedia) med sina 42 miljarder dollar, eller runt 300 miljarder svenska kronor. Han kanske även är en utav de mest coola rika personen som skådats, han bor nämligen kvar i sin medelklass villa i en förort till hemstaden Omaha, en villa som han köpte redan 1957.

Warren Buffett började sin karriär som investerare 1956 och sedan dess så har han slagit index år efter år. Han har förräntat sitt kapital med i genomsnitt 29 %. Det betyder att om han hade startat detta projekt, alltså om han haft denna tusenlapp när han startade skulle den ha varit värd 15 miljoner kronor idag.

Men Warren Buffett var en riktig entreprenör redan i tidig ålder, han plockade bland annat bortskjutna golfbollar och sålde dem. Han köpte begagnade flipperspel för 35$ som han placerade ut i frisörsalonger och efter ett tag hade han sju stycken och tjänade 50$ i veckan. Och när han gick på gymnasiet så köpte han en begagnad Rolls-Royce för 350$ som han hyrde ut för 35$ per dag, detta blev en bra affär för Warren Buffett.

När Buffett gick sitt sista år på gymnasiet blev han väldigt inspirerad efter att ha läst klassikern ”The Intelligent Investor” av Benjamin Graham. Den inspirerade honom så pass mycket att han flyttade till New York för att studera under Benjamin Graham på Colombiauniversitetet. Graham undervisade för sina elever vikten utav att förstå företagens riktiga värde. Den enkla insikten han kom underfund med var skillnaden mellan företagets egentliga värde och börsvärde. Denna insikt kom att forma hans investeringsfilosofi.

Buffett startar senare sitt företag, Buffett Associates Ltd. Han lyckades bland annat att få en förmögen läkare att investera 100 000$ och hans egen insats var 100$. Buffett började få uppmärksamhet för mellan åren 1956 0ch 1969 så hade han en årlig avkastning på 30 % även fast Dow Jones slutade på minus fem utav dessa 13 år. Under den tiden så hade hans investering på 100 dollar växt till 25 miljoner. Men 1969 bestämde han sig för att avveckla företaget, han tyckte sig inte längre hitta företag enligt sin investeringsfilosofi.

På 1960-talet kom han i kontakt med Philip Fisher som hade utvecklat Grahams idéer. Enligt honom så fanns det dolda övervärden i företag, goodwill. Buffett arbetade då även med den kontroversiella Harvardadvokaten Charlie Munger som också ansåg att Grahams tankar inte var fullständiga. Även Munger ansåg att företagens stora värde låg i dess framtida vinster och det är dessutom viktigt att utvärdera ledningens förmåga att skapa dessa. Buffett kom att bli influerad av dessa tankar. Han ska ha sagt såhär ”Han satte fingret på mitt problem när han sade att problemet inte ligger så mycket i att närma sig de nya idéerna som i att släppa de gamla.”

Warren Buffett har aldrig skrivit någon bok om sin investeringsfilosofi. Men han skriver om detta väldigt mycket i årsredovisningarna från hans företag Berkshire Hathaway. Men hans strategi är ganska enkel. Den är främst en köp-och-behåll-strategi, han räknar ut företagets värde och jämför med börskursen. Är värdet högre än kursen så köper han. Han har även dessa tre frågor som svaret måste vara Ja! på alla.

• Är företagets affärsidé och affärsmodell enkel och begriplig?
• Har företaget en lång och lönsam bakgrund?
• Ser företagets långsiktiga framtidsutsikter bra ut?

Buffett struntar alltså helt och hållet i branscher an inte förstår sig på.

Läs gärna hela artikeln, jag tyckte att den var väldigt intressant, det här är bara en kort sammanfattning utav det jag tyckte var intressantast. Warren Buffett är, tycker jag, en riktig levande legend.

No comments: